Diverse problemer


Skriv ut Skriv ut    Tips andre Tips andre     Del på facebook Del
LUT OG ALKALIER
Lut i små mengder vil reagere på glassoverflaten og danne en natriumoksyd løsning, som stadig forsterker seg. Dette fordi når PH-verdien blir høyere enn 8,5 anløper glasset. Lut og sterkt alkalisk vaskemiddel på glass må skylles bort, for eksempel med skyllemiddel som brukes i oppvaskmaskinen, sitronsyre eller eddik utblandet i vann. Det kan også brukes rensemiddel til keramisk komfyr topp.

SYRE
Flussyre angriper glass og brukes til etsing av glasset. Annen syre påvirker ikke glass.

METALLRESTER
Hardbelagt energiglass er så hardt og ruglete på overflaten at det kan oppstå riper ved kontakt med metall. For eksempel ved kitting. Det som skjer er at metallrester (fra for eksempel en kittekniv) vil sitte igjen på glasset. Slike riper skader ikke belegget og kan fjernes med syre, som heller ikke skader belegget eller glasset.
Rester av stål eller kobber fjernes med saltsyre 5-10 % (kjøpes på apoteket).
Rester av aluminium fjernes med kongevann, som er en blanding av salpetersyre og svovelsyre.

SEMENT/ KALKSTRIPER
Sement eller kalkvann som renner over glass vil sette merker som minner om anløping. Alkalier som kalk og sement reagerer med glass kjemisk. En lett reaksjon kan poleres bort med ceriumoksid eller poleringsmiddel for keramiske komfyrtopper som Sidol eller Brillo.

SPRUT FRA SVEISING / VINKELSLIPER
Sprut fra sveising eller sprut fra kutting med vinkelsliper sender glødende partikler mot glasset. Disse partiklene smelter seg inn i glassoverflaten. Stål- / steinpartikler kan pirkes ut av glassoverflaten, men de vil etterlate et hull som vil være synlig. Dette kan ikke poleres bort.

SANDPAPIR
Vi ser ofte at man riper glasset med sandpapir når man skal pusse karm eller ramme helt inn mot glasset. Slike riper kan IKKE fjernes. De må unngås for eksempel ved bruk av maskeringstape.

BREWSTER STRIPER
Brewster striper er et interferensfenomen som skyldes at de to glassflatene er nær absolutte planparallelle. Stripene sees som en regnbue, spesielt i sollys. Ihht. Norsk Standard er dette ikke kvalitetsfeil, de er derfor unntatt også i Glasbransjeforbundets kvalitetsnormer.

NEWTONS RINGER
Newtons ringer er merker på glasset som følge av at glassflatene har berørt hverandre på midten. Newtons ringer kan sees som regnbuefargede ringer rundt området som har berørt hverandre. Dette er en reklamasjonsgrunn.
 

Forhandlere

Lillerønning Snekkerfabrikk AS har forhandlere i hele Norge. Kontakt din lokale forhandler.

Se våre forhandlere »

Medlemsskap og merkeordninger

Norsk TrevareNDVKEnova AnbefalerRutereturGrønt Punkt 

Del med andre

Lillerønning Snekkerifabrikk AS

er en moderne produsent som har laget vinduer og balkongdører i Norge siden 1951. Vinduene tilfredsstiller dagens krav til kvalitet og energisparing både til hytte og til bolig.

Lillerønning Snekkerifabrikk AS - Kotsøy, 7387 Singsås Tlf. 72 43 60 60 - Faks: 72 43 60 61 - kontor@lilleronning.no