Innvendig dugg / kondens

Ising i bunn


Skriv ut Skriv ut    Tips andre Tips andre     Del på facebook Del

Innvendig dugg, randsonekondens, på isolerruter har to årsaker; fuktigheten i rommet og temperaturen på glasset.


Luftfuktigheten inne bør, i kalde perioder, ikke overstige 30 % (Byggdetaljblad E 533.103). Utlufting er beste løsning. Nybygg har en tendens til å ha høy byggfuktighet første året. Boliger med balansert ventilasjon har mindre problem. Dersom man ikke har varmeelement under vinduet øker risikoen for dugg betraktelig.  Gulvvarme er en dårlig løsning når det gjelder kaldras (trekk) og kondens.
 
Moderne ruter som har gassfylling har en høyere gjennomsnittstemperatur på glassflaten, men kaldere enn luftfylte ruter i nedkant (sammenlignet: ved stillestående luft er det kaldest i dalbunnen). Gassen reduserer bevegelsen mellom glassene (konveksjon), derfor synker kald gass mot bunnen av ruten og blir stående der.
Trelags ruter er langt på vei løsningen på dette problemet. Innvendig kondens og dugg vil svært sjeldent oppstå ved bruk av trelags ruter. I tillegg vil kaldraset, den kalde trekken fra glasset, så godt som forsvinne, og U-verdien vil bli betraktelig bedre.”
En annen løsning som brukes på 2-lags ruter er såkalt "varmkant". Stål/aluminium profilen mellom glassene erstattes med et isolerende materiale.
Også vind gir sterk nedkjøling av ytterste glass som igjen kan gi kondens.


Kilde: Linda Bouyssou, www.glassportal.no


Innvendig dugg / ising


 

Forhandlere

Lillerønning Snekkerfabrikk AS har forhandlere i hele Norge. Kontakt din lokale forhandler.

Se våre forhandlere »

Medlemsskap og merkeordninger

Norsk TrevareNDVKEnova AnbefalerRutereturGrønt Punkt 

Del med andre

Lillerønning Snekkerifabrikk AS

er en moderne produsent som har laget vinduer og balkongdører i Norge siden 1951. Vinduene tilfredsstiller dagens krav til kvalitet og energisparing både til hytte og til bolig.

Lillerønning Snekkerifabrikk AS - Kotsøy, 7387 Singsås Tlf. 72 43 60 60 - Faks: 72 43 60 61 - kontor@lilleronning.no