Historien

om Lillerønning Snekkerifabrikk AS


Skriv ut Skriv ut    Tips andre Tips andre     Del på facebook Del

Han tok høvelen i egne hender, Tomas Lillerønning på Kotsøy, da han startet Th. Lillerønning Snekkerifabrikk i Malmdalen i 1951.  I gjenreisningstida etter krigen var det behov for alt, og muligheter for de som kunne skaffe det.


Starten var beskjeden: en startkapital på 300 kroner og en første levering på 30 fyllingsdører til 50 kroner stykket.  Allerede året etter var omsetningen kommet opp i 37 000 kroner.

Snekkerifabrikken lå vanskelig til, langt fra bilvei.  Da bedriften laget kirkebenker til Singsås kirke, måtte alle benkene bæres fram til bilveg.  I 1957 bygde Tomas og sønnene Peder og Bjarne fabrikk i "Litjrønningen".  Her kom de frem til bilvei, fikk strøm fra Aura kraftverk, og kunne skaffe seg moderne maskiner.

Ti år senere, i 1967, ga de 140 kvadratmeterne i Litjrønningen allerede for lite alburom.  Th. Lillerønning Snekkerifabrikk kjøpte den nedlagte Kotsøy skole.  Her ble det monteringshall, og i 69-70 ble gammelskolen påbygd med 350 kvadratmeter og all produksjon havnet nå her.  Men firmaet vokste.

I 1974 trengte fabrikken mer plass, og monterings- og lagerhall ble bygd.  I 1976 kom den største endringen siden oppstarten av bedriften; nå ble firmaet gjort om til aksjeselskap med far Tomas og sønnene Toralf og Peder som hovedaksjonærer.

I årene som kom, vokste firmaet fort, og det ble en rivende utvikling i området rundt gamle Kotsøy skole.  Selve skolen ble revet, og nytt lager og kontor ble bygd i årene 1977-78.  Så fulgte flere år med bygging av impregneringshall og materiallager, og hele glassavdelingen ble flyttet til Støren i 1987 for å betjene storkunden Block-Watne.  Kontorene ble utvidet, og i 1991 fikk bedriften ny glassavdeling og lagerhall, og glassavdelingen flyttet tilbake fra Støren til Kotsøy.

I 1996-97 ble fabrikken utvidet med 900 kvadratmeter og en ny kantine ble bygd.  De foreløpig siste utvidelsene ved fabrikken skjedde i 2009 da lokalene til Coop Kotsøy ble overtatt og ombygd til produksjons- og lagerlokale.  Bedriften hadde før overtakelsen få utbyggingsmuligheter med hus og veier på alle kanter, og valgte derfor å bygge nytt bygg for den lokale butikken.

Fabrikkens totale areal i dag er på omtrent 5 000 kvadratmeter.  Lillerønning Snekkerifabrikk AS er en kjempebedrift på Kotsøy med knappe 50 ansatte - og en hjørnesteinsbedrift i Midtre gauldal kommune.

Verkstedet i Malmdalen
Verkstedet i Malmdalen

Tomas Lillerønning
Tomas Lillerønning 

Forhandlere

Lillerønning Snekkerfabrikk AS har forhandlere i hele Norge. Kontakt din lokale forhandler.

Se våre forhandlere »

Medlemsskap og merkeordninger

Norsk TrevareNDVKEnova AnbefalerRutereturGrønt Punkt 

Del med andre

Lillerønning Snekkerifabrikk AS

er en moderne produsent som har laget vinduer og balkongdører i Norge siden 1951. Vinduene tilfredsstiller dagens krav til kvalitet og energisparing både til hytte og til bolig.

Lillerønning Snekkerifabrikk AS - Kotsøy, 7387 Singsås Tlf. 72 43 60 60 - Faks: 72 43 60 61 - kontor@lilleronning.no