Sikkerhetsglass

For å være på den sikre siden

Det finnes et variert tilbud i markedet av sikkerhetsglass, som gir personsikkerhet, og sikringsglass som sikrer verdier. Bruk av sikkerhets- og sikringsglass endrer ikke glassets energimessige egenskaper vesentlig i forhold til vanlig 2-lags isolerglass. Nesten alle isolerglass med sikkerhets- og sikringsglass kan også oppfylle funksjoner som energisparing, solavskjerming og lydisolering.

De fleste typer sikkerhetsglass består av herdet og/eller laminert glass i ulike kombinasjoner og tykkelser. Ved knusing vil et herdet glass oppføre seg som sideruta på en bil, mens et laminert glass oppfører seg som frontruten. Sikkerhetsglass lages til en rekke bruksområder - fra beskyttelse mot personskader ved sammenstøt med vinduet, til beskyttelse mot hærverk, innbrudd, skudd og eksplosjoner.

Herdet glass er en type sikkerhetsglass med meget høy bruddstyrke og sikrer mot tunge støt, f.eks. personer som faller inn i en rute.  Herdet glass i 5 mm tykkelse har samme bruddstyrke som 12 mm tykt uherdet glass. Glasset herdes ved at det blir varmet opp til ca. 650 °C, og deretter avkjøles overflatene hurtig ved hjelp av luft. Den store trykkspenningen på overflatene som oppstår i denne prosessen gir glasset en sterk økning i bøyningsstyrke. Herdet glass er ikke hardere enn vanlig floatglass og kan derfor utsettes for riper. Herdet glass skal alltid bestilles i ferdige mål, da det ikke kan skjæres, bores eller på annen måte bearbeides etter herding. Når herdet glass knuses er splintene små og uten farlige kanter. Herdet glass kan også lamineres. 

Laminert glass er flere lag av glass med mellomlag av folielaminat i en sandwichkonstruksjon. Lamineringen er usynlig ved gjennomsyn. Bruddstyrken av laminert glass er nesten lik styrken i et enkelt glass. Laminert glass, fremstilt av 3 mm glass pluss folie pluss 3 mm glass, har således kun en bruddstyrke som 3 mm glass. Når en laminert rute knuses henger glassbitene igjen i laminatet og blir dermed hengende i ruten. Derfor er det viktig at det innvendige glasset i isolerruter anvendt i tak og overlys er laminert glass.  Glassets lyddempende egenskaper økes ved laminering. 

De fleste av våre isolerglass er multifunksjonelle, dvs. at flere ulike egenskaper kan kombineres i ett og samme isolerglass.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å støtte din brukererfaring på siden vår.
Ved å fortsette å bruke vårt nettsted samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Jeg aksepterer