Ofte stilte spørsmål

Gode spørsmål fortjener gode svar

Det kan dukke opp mange gode spørsmål når man skal investere i nye vinduer. Her vil vi forsøke å svare på en del av de spørsmålene som oftest går igjen i denne sammenheng.

Hyttevinduer

Spørsmål & svar om produkter

Lillerønning produserer i utgangspunktet vinduer i alle størrelser. Det er ingen tillegg i pris for vinduer med spesialmål. Men det er likevel begrensninger på minimumsstørrelser, maksimumsstørrelser, kombinasjoner av disse og begrensninger på produktvekt/rammevekt avhengig av hvilket type vindusprodukt det er snakk om. Alle disse begrensningene er oppgitt på de ulike produktsidene på nettsiden vår.

Mål på vinduer oppgis i millimeter som bredde x høyde og er alltid totalt yttermål på karm.

Skal du bestille vinduer for å bytte ut gamle vinduer, så er det sikreste å ta av listverk og utforing på innsiden, eller utvendig omramming, for å komme til å få tatt mål av totalt karmmål.

Skal du bestille vinduer til nybygg, er det vanligst å bruke vinduer med standard modulmål. Et eksempel på standard modulmål er 1088×1188 mm. Modulmålene har skala på 100 mm. Klaring rundt vinduene for isolasjonsdytt er normalt ca 15 mm på alle sider.

Mål på vindusdører oppgis i millimeter som bredde x høyde og er alltid totalt yttermål på karm på innvendig side.

Skal du bestille vindusdører for å bytte ut gamle vindusdører, så er det sikreste å ta av listverk og utforing på innsiden for å komme til å få tatt mål av totalt karmmål. Utvendig side egner seg dårligere for å ta mål da det ofte er et vannesespor på dørterskel som ligger lavere enn selve karmmålet.

Skal du bestille vindusdører til nybygg, er det vanligst å bruke vindusdører med standard modulmål. Et eksempel på standard modulmål er 988×2088 mm. Modulmålene har en skala på 100 mm. Klaring rundt vindusdørene for isolasjonsdytt er normalt ca 15 mm over og på sidene. I bunn avhenger det av hva døren skal stå på av underlag. Det er viktig med solid understøtting av terskel både på balkongdører og skyvedører.

U-verdi eller varmegjennomgangskoeffisient er en verdi for å angi en bygningsdel sin varmeisolerende evne, altså hvor godt produktet isolerer. Et produkt som isolerer godt har en lavere U-verdi enn et produkt som isolerer dårligere.

Den tekniske beskrivelsen av U-verdi er den mengde varme som pr. tidsenhet passerer en kvadratmeter av konstruksjonen ved en temperaturforskjell på én kelvin (eller én grad celsius) mellom konstruksjonens to sider. U-verdi oppgis med enhet W/(m2K).

Vi produserer utadslående vinduer og vindusdører av typen toppsving, sidesving, sidehengslet, topphengslet, fastkarm og innvendige vinduer. Av vindusdører produserer vi balkongdører, skyvedører og biinngangsdører. Les mer om våre produkttyper på nettsiden vår.

Vi har gjennomgående sprosser, utenpåliggende sprosser, mellomliggende sprosser og pålimte sprosser.

Les mer om sprosser

Forskjellen i pris for vinduer med 3-lags glass kontra 2-lags glass vil variere med produkttype, glasstype og produktstørrelse. Som et eksempel så vil prisen for H-vinduet Toppsving (HTS) med størrelse 1088×1188 mm med 3-lags glass være rundt 6,5% høyere enn for samme vindu med 2-lagsglass.

Hvis høyden fra gulvet opp til glasset i vinduet eller vindusdøren er mindre enn 80 cm må du ha personsikkerhetglass.

Lillerønning produserer produkter med overflatebehandling i alle dekkende farger innenfor NCS- og RAL-fargesystemer (ikke metallic). Du kan også få ulik farge utvendig og innvendig på produktene.

Les mer om farger

Treverket blir malt i standard hvit NCS S0502-Y (Bomull) i glans 30. Aluminiumsprofiler blir pulverlakkert i standard hvit RAL 9010 (Pure white) i glans 77.

Les mer om farger

Vi anbefaler aluminiumsbekledning på vinduer med mørk farge utvendig, ettersom trevinduer med mørk utvendig farge krever oftere oppfølging og vedlikehold. Det kan også oppstå harpiksutslag på mørke vinduer på grunn av overoppheting av treverket.

Normal leveringstid er 3-6 uker, alt etter type produkt og sesongsvingninger.

Lillerønning er en lokalt eiet familiebedrift som leverer vinduer og dører som er produsert på fabrikken på Kotsøy i Trøndelag. Vi har fokus på godt håndverk, kvalitet og kvalitetssikring, samt utvikling av nye produkter og løsninger. Vi strekker oss langt for å oppfylle kundens ønsker.

Produktene som Lillerønning produserer fås kjøpt hos de fleste av landets ledende byggevareforhandlere. Se oversikten over våre forhandlere for å finne den forhandleren du foretrekker å bruke.

Våre forhandlere

Ja, det er mulig å ettermontere sikringsbeslag på vinduer der det ikke er montert fra fabrikken. Unntaket er på vinduer med aluminiumsbekledning.

Er vinduene produsert av Lillerønning, så holder det å oppgi ordrenummer, vindusnummer og total dybde fra innvendig vegg til bunnen av utforingssporet på vinduet.

Er vinduene produsert av en annen vindusleverandør, så må det tas mål mellom utforingssporene i bredde og høyde (notmål), total dybde fra innvendig vegg til bunnen av utforingssporet og kontrollere at utforingssporet er 10 mm bredt.

Ja, defekte sprosseklips kan erstattes av nye klips.

Gode varmeisolerende vinduer slipper gjennom mindre varme. Da blir glasset varmere på innsiden og kaldere på utsiden, og det vil oftere oppstå kondens på utsiden. Klimatiske forhold, høy luftfuktighet, vind, lav romtemperatur, avskjerming fra for eksempel bygninger/vegetasjon vil også være avgjørende i forhold til hyppigheten av utvendig kondens.

Reklamasjon skal meldes inn til forhandleren der du kjøpte produktet.

Les mer om reklamasjon

Produktet er testet i forhold til overmalbarhet med de fleste anerkjente produkter beregnet for utvendig vinduer, med godt resultat. Eventuelle skader skal repareres så raskt som mulig. Bart tre skal grunnes før toppmaling påføres.

Har du ikke funnet svar på det du lurte på, ta kontakt med oss eller en av våre forhandlere