Farge på produktene

Velg den fargen du vil ha på vinduene dine

Vi opplever verden i spekteret av farger, en personlig visuell opplevelse som våre øyne gir oss. Nettopp dette gir oss evnen til å skille ting fra hverandre, vurdere tilstanden de er i, og forstå naturen rundt oss gjennom farger. Vår verden er dynget med farger, ivrig etter å fortelle oss sine historier. Fargene i miljøet vårt gir oss vitale visuelle signaler, styrer hvor vi beveger oss og legger oss til hvile. Vårt valg av farger gjør oss i stand til å vise frem følelsene våre, og hvem vi er på innsiden. Farger har også bredere implikasjoner i samfunnet med praktiske og kommersielle betydninger.

Vinduer har tradisjonelt sett i de siste tiårene vært hvitmalte, men trenden har definitivt snudd. Selv om standard hvit fortsatt er den mest brukte fargen, så ser vi nå en stor økning i bruk av mørke farger på vinduene, slik som sort og mørke gråtoner. Disse gjør at utsikten rammes inn. Men hvorfor ikke velge en farge på vinduene som komplementerer fargene på det du ellers har av farger i rommet? Utvendig farge bør tilpasses stilen på huset og husfargen ellers. Hos Lillerønning kan du få ulik farge på utsiden og innsiden av vinduene dine.

Lillerønning sine vinduer og dører kan du få i nær sagt de fargene du selv ønsker. Vi maler vinduene dine innenfor fargesystemene NCS eller RAL, og det vil si over 2.000 forskjellige fargekoder! NCS-fargekoder brukes hovedsakelig på treverk, mens RAL-fargekoder benyttes både til treverk og aluminiumslakkering.

Mest populære farger på malte vinduer

NCS S0502-Y Bomull (Standard hvit)

NCS S9000-N Sort

NCS S8500-N Dempet sort

NCS S7500-N Aske

NCS S7000-N Grå

NCS S5500-N Shadow

NCS S0500-N Klassisk hvit

NCS S7020-R80B Aftenstemning

NCS 5038-Y83R Rørosrød

Mest populære farger på pulverlakkert aluminium

Utvendig bekledning, sprosser og glasslister av aluminium. Kan også males på treverk.

RAL 9010 Pure white (Standard hvit)

RAL 9005 Jet black

RAL 8019 Grey brown

RAL 7044 Silk grey

RAL 7043 Traffic grey B

RAL 7040 Window grey

RAL 7035 Light grey

RAL 7022 Umbra grey

RAL 7021 Black grey

RAL 7016 Anthracite grey

RAL 3009 Oxide red

RAL 1012 Lemon yellow

NB! Vist farge på skjerm kan avvike fra virkelig farge på produktet!

ncs fargevifte

Informasjon om NCS fargesystem

NCS Natural Colour System®© er det mest brukte system for fargeskrivelse i Europa. Systemet ble Norsk Standard i 1984. The Natural Colour System®© er det eneste fargesystemet som beskriver farger visuelt nøyaktig slik vi ser dem. Det er lett og logisk å forstå og det er enkelt å bruke! Det finnes uendelig mange farger og alle kan bli identifisert og kodet innenfor NCS-systemet. En NCS-kode forteller ingenting om hvordan man blander seg fram til fargen!

Natural Colour System®©, også kjent som NCS, er det mest brukte systemet for fargebeskrivelse i Europa, og ble Norsk Standard i 1984. Systemet er det eneste systemet som beskriver en visuell nøyaktighet i sin fargegjengivelse, noe som gjør det til en brukervennlig metode for å forstå og kategorisere hvilken som helst farge. Det finnes nesten uendelig mange farger og alle kan bli identifisert og kodet innenfor NCS-systemet.

Basert på et spekter av farger og nyanser bundet til de fire fargene gul, rød, blå og grønn, og to fargeløse grunnelementer svart og hvit, gir NCS en nøyaktig kodenotasjon for alle farger. Det er viktig å huske på at NCS-koden ikke gir noen instruksjoner om hvordan man skal blande fargen den representerer.

Et eksempel på en NCS-kode kan være S 1050-Y90R. ‘1050’ representerer fargenyansen, det vil si forholdet det har til svart, hvit og den sterkeste kuløren. I dette tilfellet, er svartheten (s) 10% og kulørtheten (c) er 50%. Det resterende av 100% er hvithet (w), som i dette tilfellet er 40% (100-10-50=40). ‘Y90R’ i koden indikerer hvilken kulørtone fargen har, her en gul (Y) farge med 90% rødhet (R).

Farger som er rene gråtoner, og derfor mangler kulør, merkes med en ‘N’ (nøytral) etter fargenyansen. For eksempel, i koden NCS S 2500-N, er fargen 25% svart (s) og ingen kulørthet (c) er til stede. En ren hvit farge er NCS S 0300-N og det neste vil være S 0500-N, S 1000-N, S 1500-N, og så videre, med NCS S 9000-N som fullstendig svart.

Bokstaven ‘S’ markerer at koden er en standardisert NCS kode fra den andre utgaven av systemet, Second Edition. Koder uten ‘S’ betyr at de er ustandardiserte, ettersom de ikke kommer fra de 1950 kodene som er norske standard. Noen malingprodusenter velger å blande sine egne farger med pigmenter og får dem så analysert for å tilsluttes en nøyaktig NCS-kode. For eksempel, NCS 1357-Y93R. I slike tilfeller tilhører fargene ikke Second Edition-samlingen, og ‘S’ er derfor ikke inkludert.

Informasjon om RAL fargesystem

Det tyske ‘Deutsches Institut für Gütesicherung und Kennzeichnung e.V.’ introduserte i 1925 et fargesystem kalt RAL. Det var skapt for å gi enkel identifikasjon og presentasjon av ulike fargemønstre. Opprinnelig omfattet det 40 farger, men RAL Classic, som det nå kalles, har vokst til nesten 200 nyanser. Generelt refererer RAL til RAL Classic, og hver farge får en unik, firesifret kodenotering.

Det finnes også RAL Design, som er en utvidelse av det klassiske systemet og inkluderer enda flere farger. Som et interessant unntak i forhold til NCS-fargesystemet, inkluderer RAL også fluoriserende farger. Det er også verdt å merke seg at RALs koder ikke indikerer hvordan en spesifikk farge visuelt oppfattes, til tross for deres systematiske arrangement. Dette er en annen forskjell fra NCS-systemet. RAL står for Reichsausschuss für Lieferbedingungen («Rikskomiteen for leveringsbetingelser»).

RAL